TVshows

Ezen a blogon olvasgathatsz a TV műsorokról, illetve adókról, melyekhez hozzáfűzöm saját véleményem!

ABC Fordító Iroda

 

TV műsor

TV újság

Szavazás

Hány éves vagy?
0-9
10-14
15-19
20-24
25-29
30-34
35-40
40-

Szavazás állása
Melyik TV csatornát nézed többet?
MTV
TV2
RTL klub
Viasat 3
Ugyan olyan sokat nézem őket
Egyiket sem szoktam nézni

Szavazás állása

Menü

2009.03.03. 19:44 Ventoos

Előbb az akció, aztán a dráma

Hétfő este indult a TV2-n az Elit egység, amely - címéhez híven - egy különleges alakulat mindennapjait mutatja be. Akció és dráma Kanadából: jó ritmusú, nem kihagyhatatlan, de a sokféle fegyver miatt militaristáknak ajánlott.

Mint minden speciális osztagot, a torontói rendőrség elit csapatát is akkor hívják, ha a hagyományos erők már csődöt mondtak: az Elit egység tagjainak így számos túszejtésnél kell higgadtnak maradniuk, bombatámadást hiúsítanak meg, és különösen veszélyes fegyveres bűnözőkkel szállnak szembe. A csapatnak rögtön az első epizódban ki kellett szabadítania egy túszt egy tébolyultan fenyegetőző, láthatóan sokkos állapotban tomboló férfi kezei közül, aki korábban már megölte a feleségét. Az alakulat az akcióban - ahogy a továbbiakban is - nemcsak saját képességeit, de a technika legújabb vívmányait is felhasználja.

A kanadai sorozat 2008-ban indult, 13 rész készült belőle. A S.W.A.T. és a 24 keverékének is felfogható széria valamennyire valódi alapokon nyugszik, az egyik főszerepet játszó Enrico Colantoni (Veronica Mars apja) például azért vállalta el a karakter megjelenítését, mert bátyja is a torontói rendőrség tagja. Érdekes, hogy a csapathoz egy nő is tartozik: őt Amy Jo Johnson jeleníti meg, akit az AXN vasárnap indult sorozatában, a Futótűz-ben is láthatunk. Az Elit egység-et a TV2 a "Krimihétfő" keretében adja, most éppen az NCIS és a Különleges ügyosztály között, 22.25-ös kezdettel.

Előbb lőnek, aztán sírnak

Az első rész látványos képekkel, természetesen profi módon fényképezett jelenetekkel indult (nem bánnánk, ha a Tűzvonalban gazdálkodhatna ennyi pénzből, mint az Elit egység készítői), de egy akciósorozatnál ez a minimális elvárás, az Alias és a 24 magasra tette a lécet. A pluszt ilyen széria esetében az emlékezetes, könnyen szerethető, vagy épp könnyen gyűlölhető karakterek jelentik, ennek alapos értékelésére viszont gyakran nem elég negyven perc, függést okozó kötődés kialakulásához kell 2-3 epizód. Itt az első rész felénél embert ölő mesterlövész emelkedett ki a csapatból, aki a kötelező lövés, tehát a fenyegetőző likvidálása után morális válságba hullott, szinte pityergett a tetőn - a néző pedig azt hiheti, hogy a pontosan célzó kommandós szakember eddig csak szénabábún gyakorolt a nagypapa pajtája mögött.

Amerikai sorozatokban gyakran ábrázolnak kelet-európaiakat úgy, mintha egyetlen árva szót sem tudnának angolul, annak ellenére, hogy az USA-ban - vagy a Flashpoint esetében Kanadában - élnek. Jórészt szláv nyelveken rikoltoznak, teljességgel rugalmatlanok, nem értenek semmit a derék rendőr lassú, vontatott, higgadt magyarázatából, ami persze jelentős egyszerűsítése az új világban helyét kereső bevándorlónak. A TV2 sorozatának első részében is egy kelet-európai férfi okozta a galibát, mivel egy gyilkosság után túszt ejtett, és idegen nyelven üvöltözve fenyegetőzött.

A premier első fele akcióképekkel dolgozott, másodpercnyi gondolkodást sem igényelve az este fél 11-re szellemileg amúgy sem túl friss nézőtől, a folytatásban már több volt a moralizálás, lelkizés és karakterábrázolás, így egyfajta hibridje a Flashpoint a mentálisan nem épp megterhelő, ám megfelelően látványos és gyors akciósorozatnak és a drámának. Nem alapmű, de nézhető - a második rész pedig sokak szerint sokkal jobb, mint az első.

Forrás: [origo] tévé

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tvshows.blog.hu/api/trackback/id/tr1978166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása